top of page
Zoeken
  • info293785

6 Redenen om meer koffie te drinken met collega's

Bijgewerkt op: 24 apr. 2018


6 Redenen om meer koffie te drinken met collega's
Trigger Boost, Tineke Boot, Teamcoaching, Verandertraject, RealDrives

Herkenbaar? Je bent uitgenodigd voor een bijeenkomst met aansluitend een informele lunch. Na afloop van de bijeenkomst, neem je snel een broodje mee en ga je weer terug naar je werkplek. Volle agenda, drukdruk… bijpraten met collega’s komt wel weer een keer. Wellicht ook herkenbaar: In de lift, op de parkeerplaats of zelfs op het toilet spreek je toevallig die ene collega die je eigenlijk nooit spreekt en die komt ineens verrassend uit de hoek, die zou je toch eens vaker op moeten zoeken om mee te sparren...

1. Meer Verbinding. Niets kost meer energie dan een stroeve samenwerking met je collega’s. Je zit wekelijks tientallen uren bij elkaar op kantoor, een slechte band met je collega’s kan je werkplezier dan ook behoorlijk verpesten. Door meer met elkaar in gesprek te zijn, krijg je meer inzicht en begrip voor de ander en wordt de verbinding tussen collega’s sterker. Stel je voor dat je ineens ontdekt dat die ene saaie collega dezelfde hobby heeft als jij.


2. Meer Vertrouwen. En als je dan beter verbonden bent met je collega’s vergroot dat het vertrouwen in elkaar, de basis voor het bereiken van team resultaten. Meer onderling vertrouwen, leidt tot een grotere betrokkenheid en daarmee tot meer verantwoordelijkheidsgevoel.


3. Vooruitgang of Versnelling. In een grote groep, in een formele setting ervaren veel mensen een drempel om zich uit te spreken. Maar juist in een kleine, informele, vertrouwelijke setting, daar gebeurt het. Het zal niet de eerste keer zijn, dat een sessie vastloopt, een koffiepauze wordt voorgesteld en er na de pauze ineens twee mensen binnenkomen met de mededeling: “We hebben net nog even doorgepraat, maar het lijkt ons een goed idee om…”


4. Veranderend Perspectief. Gesprekken lopen soms vast, dat komt omdat we vaak communiceren over de inhoud (“waar hebben we het over?”) en het proces (verloop gesprek, agenda etc.) en het daar niet altijd over eens zijn. Communicatie heeft echter meerdere lagen, het gaat ook over relatie en gevoel. Als een gesprek vastloopt, is de beste manier om daaruit te komen te schakelen naar een andere laag en het dus niet over inhoud of proces te hebben, maar over de onderlinge relatie of het gevoel. En waar kan dat beter dan in een informele setting, onder het genot van…. Juist.


5. Vernieuwing. Het informele karakter van koffie drinken nodigt uit om het over andere dingen te hebben dan het reguliere werk. Op die manier ontstaat er ruimte voor innovatieve ideeën of om out-of-the-box te denken. Juist door het te hebben over hobby’s, vakanties kom je wellicht op het idee om een parallel te trekken met je huidige werkzaamheden. Toen ik bijvoorbeeld aan het vertellen was wat mijn 4-jarige dochter die dag op school geleerd had, kreeg ik een ingeving voor een goede werkvorm voor een training die ik aan het ontwikkelen was.


6. Ontspanning. Even de druk eraf, ontsnappen aan de volle mailbox, stapels notities, het rennen van overleg naar overleg. Niet voor niets worden er steeds meer vitaliteitsprogramma’s geïntroduceerd met cursussen als “mindful achter je PC” enzo, maar een moment rust met koffie (oké in het kader van de vitaliteit ook maar eens een theetje of een watertje drinken) doet wonderen om te ontspannen.


Dus daag je zelf eens uit, stop waar je nu mee bezig bent…ja nu… en ga eens koffie drinken met een collega. Een bakkie gaat er altijd wel in, toch? Wat kost het je, een paar minuten? En wat levert het je op?


Of kijk eens of je het wat structureler kan aanpakken, begin bijvoorbeeld iedere maandagochtend de week met een bakje koffie samen met collega’s, geen druk, geen agenda, gewoon bijpraten….en kijk wat er ontstaat.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page