top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTineke Boot

Hoe stiller je wordt, hoe meer je kunt horen

Een paar weken geleden ging ik op stilteretraite via HealingSpace in het Mandali Retreatcenter gelegen in de Italiaanse Alpen. Gesteund door opmerkingen als "jij stil? dat hou je nog geen 24 uur vol!" en "Ga je dat wel overleven zonder telefoon?" stapte ik met buikpijn het vliegtuig in. "Waarom ging ik dit ook alweer doen?" 5 volle dagen ben ik -met gemak- stil geweest, mijn telefoon heb ik geen moment gemist (oké behalve dan om foto's te maken van het schitterende uitzicht, maar dat probleem loste zich op toen we foto's toegestuurd kregen van iemand van de begeleiding).

Tijdens een minimaal programma met iedere dag in de ochtend yoga en meditatie, een stiltewandeling en in de avond weer yoga en meditatie, eenmaal een healingsessie (waarbij we wel mochten praten overigens) en eenmaal een lymfemassage, was er zoveel stilte en ruimte om te horen en te voelen hoe het met mij gaat en wat ik nodig heb. Even geen manager, geen moeder, geen echtgenote, geen zus, geen vriendin, gewoon ik. En daar zonder bekende routines, geen boeken, geen tijdschriften, geen netflix, geen contact met anderen (we mochten nog geen oogcontact maken), geen koffie (!!) kom je echt tot nieuwe inzichten, maar krijg je zeker ook de bevestiging dat sommige dingen gewoon goed zijn zoals ze zijn. Wat het me allemaal gebracht heeft, is niet 1-2-3 in woorden te vangen, maar een paar concrete veranderingen in mijn leven heeft het toch zeker al wel opgeleverd: - zo zit ik gemiddeld 1,5 uur per dag minder op mijn telefoon

- drink ik nog maar 3 koppen koffie per dag (waar ik dan ook echt van geniet) i.p.v. de 8 koppen die ik op sommige dagen makkelijk haalde

- begin ik iedere ochtend met een paar yoga-oefeningen (nog geen 10 minuten, maar het geeft me toch een fijne start van de dag). En waar de heenreis gekenmerkt werd door buikpijn en spanning, voelde ik me op de terugweg zo veel rustiger en meer mezelf. Ik kijk terug op een fantastische ervaring en ben blij dat ik mezelf een schop onder mijn k*nt heb gegeven om dit te gaan doen.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page